Budapest legszebb zöld terei egy helyen

PARKoló

PARKoló

Buda legmegtévesztőbb nevű tava

A Feneketlen-tó

2018. november 29. - PARKoló

A héten a Feneketlen-tónál jártunk, mely a neve ellenére mindössze nagyjából 4-5 méter mély. Habár nem Budapest legmélyebb tava, mégis az egyik legnépszerűbb, hiszen a  Móricztól mindössze néhány perc sétára található. A víztükör 1,1 hektárnyi területen fodrozódik és a park maga több, mint 40 000 m2, ezért egész évben futóknak, szabadtéri kondiban edzőknek, egyszerű gyalogosoknak, kacsáknak és egyéb vízimadaraknak is kedvelt helye.

feneketlen_to_1.jpg

Nyári romantika a parton

A tó története egészen a XIX. századig nyúlik vissza. A Duna által lassan kanyargó agyag a mai Kosztolányi Dezső tér környékén halmozódott fel, ezért eleinte téglagyár működött a területen. A történet drámaibb verziója, hogy az éppen agyagot ásó munkásoknak szerszámaikat eldobva menekülnie kellett, olyan gyorsan árasztotta el a területet a feltörő vízforrás. A valóságban csupán lassan beszivárgó talajvíz alakította ki a tavat, a víz első, 1877-es megtalálása után még 12 évig üzemelt a téglagyár. Mivel az 1919-es forradalmat követően több holttestet is partra mosott a víz, sokan azt hitték, hogy a rég bent ragadt munkások teste került elő a tóból.

feneketlen-to_regen.jpg

Feneketlen-tó a '60-as években

A tó környékén az első épületek a ma is látható Szent Imre-templom és a Szent Imre-gimnázium voltak, melyeket a ciszterci rend tagjai kezdtek el építeni az 1910-es években, dr. Wälder Gyula építész tervei alapján. Ekkor kapta a tó a “feneketlen” jelzőt. Az építkezés előtt elkezdték a hegyoldalt bontani, és az összegyűjtött törmeléket a vízbe szórták. Azonban az nem süllyedt le a tó mélyére, hanem a felszínen lebegett, ezért gondolták, hogy talán nincs is feneke.

feneketlen3.jpg

Szent-Imre templom téli napsütésben

Ma nem csak népszerű találkozó- és pihenőhely, hanem lehetőség van street workoutra, teniszezni, illetve enni és iszogatni is a Budai Parkszínpadban, vagy elfogyasztani az ebédünket a Kosztolányi vagy a Mackó szobor társaságában.

macko.jpg

A Mackó szobor

A bejegyzés trackback címe:

https://parkolo-co.blog.hu/api/trackback/id/tr5414404674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása