Budapest legszebb zöld terei egy helyen

PARKoló

PARKoló

7625 m2 nyugalom, ott, ahol arra nem számítasz

A Károlyi-kert

2018. október 14. - PARKoló

 

Az V. kerületben, a Corvinustól mindössze 10 perc sétára, az Egyetem tér közvetlen szomszédságában található a belváros legrégibb, leggazdagabb múlttal rendelkező és legimpozánsabb zöldterülete, a Károlyi kert.

A park története egészen a középkorra nyúlik vissza. A legenda szerint ezen a területen feküdt Mátyás király vadaskertje, melyre később, 1696-ban palotát építettek. Ezután tulajdonosváltások sorozata következett, majd 1768-ban került végleges tulajdonosának és névadójának, a Károlyi családnak a kezelésébe, akik kezében Pest kiemelkedő jelentőségű palotájává és akkor még magánkertjévé vált.

000009051_karolyi5_jpg_jpg_orig.jpg

A terület először 1932-ben nyitotta meg a kapuit a városlakók számára, tehát ekkortól közkertként tartják nyilván. Azóta számos rekonstrukción esett át, melyek neves kertészek nevéhez fűződtek. Mai képét 1996-ban nyerte el, amikor a park teljes területét kerítéssel vették körbe, kizárták a kutyákat és parkőr jelenlétével biztosították a nyugodt pillanatok eltöltésének lehetőségét.

A park az év minden napján reggel 8 órától napnyugtáig látogatható. Nyaranta a kapuk zárása után, az éjszaka folyamán az automata öntöző berendezés varázsolja frissé a kert növényeit.

kepernyofoto_2018-10-17_9_45_20.png

A park sajátos színfoltja a Henszlmann utca sarkán álló ikonikus, régi, zöld WC, melybe garantáltan nem botlasz minden utcasarkon. Érdekesség, hogy az illemhely melletti ketrecben élt Károly, a fekete színű belga óriás nyúl, aki hat éven keresztül örvendeztette meg a gyerekeket, mivel naponta többször is kiengedték sétálni. Sajnos az állat 2015-ben elpusztult. Emlékére a polgármester egy szobrot emeltetett, melyet a helyi óvodásokkal együtt avattak fel és ezzel egyidőben új kisállatot hoztak a parkba.  Azoban a kisgyerekek nemcsak az állat miatt látogatják a kertet. Az igényeik szerint kialakított, modern, készségfejlesztő játszóterek miatt a környékbeli szülők és gyermekek kedvelt tere.

img_9227_1.JPG

Árnyékos és napos részek, egybefüggő gyep és kanyargós sétányok váltják egymást. Leülhetsz napozni, beszélgetni a központi részen, megihatod a kávédat a szökőkút mellett, megebédelhetsz az asztalok egyikén vagy kereshetsz egy eldugott padot, ahol felkészülsz az iskolai vagy munkahelyi projektedre.

Legyen szó pár kieső percről vagy néhány óráról, egyedül vagy a haverokkal, ha a belváros oázisát, a Károlyi kertet választod időd eltöltésére garantáltan nem ér csalódás!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://parkolo-co.blog.hu/api/trackback/id/tr8214277285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása