Budapest legszebb zöld terei egy helyen

PARKoló

PARKoló

A 8. kerület zölden dobogó szíve

A Füvészkert

2018. október 31. - PARKoló

A héten újabb kertet fedeztünk fel. A Füvészkert a Klinikák közelében helyezkedik el, többek közt sokemeletes szocreál toronyházak, a SOTE Általános Orvosi kara és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusa is körbeölelik. Minden nap délután 4-ig várja a látogatókat, ezért ha egyetemi óráid, vagy gyakorlat után esetleg korán lenne még átugrani a Medikusba egy korsó sörért, akkor mindenképpen megéri itt kikapcsolódni.

fuveszkert_felulrol.jpg                              A Füvészkert felülnézetből.

A Füvészkert múltja egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor az Eötvös Loránd Tudományegyetem megalapítása még csak két éve történt. Akkoriban a természettudományok oktatása az orvosi képzés keretei között zajlott, ám az orvosok és gyógyszerészek képzése mellett a hazai flóra kutatása is nagy hangsúlyt kapott. Eleinte a mai Déli pályaudvar környékén működött a botanikus kert, csak az 1800-as években került a mai helyére, miután József nádor támogatásával az ELTE megvásárolta a Festetics család józsefvárosi birtokát.

korabeli_metszet_t.jpg

A kert mindig is népszerű volt a budapesti lakosok körében, különösen a Pál utcai fiúk által vált közismertté. Azonban az I. világháború után elvesztette területeinek kétharmadát, a II. világháború pedig az üvegházi növények teljes pusztulását okozta. A ‘60-as években rekonstruálták a műemlék jellegű pálmaházat, és új kutatólaboratóriumot hoztak létre.

fuveszkert_palmahaz_messze.jpg               A pálmaházhoz vezető ösvények.

Az egyik legérdekesebb épület a Füvészkertben a Viktória-ház, melynek teljes körű felújítása csak 2010-ben történt meg. Különlegességét az adja, hogy a benne lévő tó egy szubtrópusi növénynek, az amazóniai tündérrózsának ad otthont, amely akár egy kisebb gyereket is elbír a vízen lebegve.

viktoria_haz.jpg                          A Viktória-ház belseje.

Sajnos a Viktória-ház jelenleg nem látogatható, de japánkert, saját kis folyó, üvegházak, és persze növényfajták ezrei is várják a vendégeket. Látogassatok el akár a hosszú hétvégén, a kert varázsa ősszel is biztosan elbűvöl majd! Még több képért keress minket instagramon is: @parkolo.co

A bejegyzés trackback címe:

https://parkolo-co.blog.hu/api/trackback/id/tr9214335179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása